2014. augusztus 27., szerda

A comer! (Enni!)

Hiába, enni kell és ha már kell, akkor jót.- tartja a mondás és én is.
Mint tudjátok, mindig is volt közöm Argentínához és mindig is voltak szokásaink otthon, amiket innen hoztunk. Például bizonyos ételek.

Tudjátok, az argentínok húst esznek hússal. Persze, nem csirkét meg pulykát, hanem igazni, finom marhahúst. Persze, van csirke is, disznó is, de nincs kacsa se liba.

Nem beszélhetek minden argentín nevében, de nekem bizony megvannak a nagy kedvenceim. Ezért arra gondoltam, hogy szerdánként (éljen a rendszer!) adnék egy kis kóstolót abból, amit itt eszem, eszünk.
Nem csak az itteni ételekröl, hanem arról is amit itthon fözünk, magyar ételt. Ez talán azért érdekes, mert bizony vannak olyan alapanyagok, amik otthon természetesek, itt viszont nincsenek.

Ezen a héten, amint már említettem, pogácsát sütöttünk a Nagymamával és meséltem valakinek, hogy tejföl helyett egy "Crema de leche" (tej krém) elnevezésü valamit használtunk, ami tulajdonképpen olyan, mint a tejszín. Erre jött a kérdés: Miért, Argentínában nincs tejföl?
Nincs. És túró sincs.
Viszont a pogi finom lett, a gyülekezetbe vittük és percek alatt megették mind, nagy sikere volt, még a receptet is elkérték. (Na igen, jó kis munka volt lefordítani...)

Ha megkérdezik Töletek, hogy mi a kedvenc ételetek, mit mondotok? Én ezt: minden ami argentín meg még egy csomó minden :D
Biztos vagyok benne, hogy nem mondok újdonságot azzal, hogy az argentín grillen sütött marhahús a legjobb. Mert az nem, ismétlem, NEM stake, hanem ASADO (ejtsd.: ászádó.)
Itt nagyon könnyü jó marhahúst szerezni, így Nagymama csak kikapta a fagzasztóból, rádobta a grillre és 10 perc múlva ott volt a tányéromon az isteni, illatozó marhahusim egy kis zöldsalátával (azt már én csináltam.)

Másik nagy kedvenceim az itteni péksütemények, azok közül is a No1 a medialuna, magyarul félhold. Ez a kelt tésztából készült finomság az alakjáról kapta a nevét és az én abszolút kedvencem az, amibe DULCE DE LECHE (dulszé dé lécsé),- tulajdonképpen a karamellhez haonlító krém - van töltve.

Erre a hétre talán elég is ennyi finomság :)
Itt nagyon hideg van, az elmúlt két napban majd meg fagytunk, de mától már minden nap egy kicsit melegszik az idö.

Millió puszi Nektek!


Ez az asadó, jajj, nagyon finom volt, puha hús, friss saláta


Ezek a medialunak, a tálka falán látszik a karamell színü dulce de leche 

2 megjegyzés:

  1. Facturákat ettél-e már? Azon mindig nevettünk... Elképzeltem, hogy tele valakinek a szája számlákkal, és eszi....

    VálaszTörlés
  2. Minden reggel "facturákat" eszünk :D Tuttam, hogy valami van ezzel a szóval, most már tudom is, hogy mi :D

    VálaszTörlés